White Plains Hospital installs Paul Villinski's butterflies

The lobby’s design connects visitors to nature, both through the newly planted streetscape visible through the walls of windows and the wooden planters generously distributed throughout the lobby. Natural materials are used everywhere: elegant wood flows from the building’s exterior into the lobby and wraps into the entranceway. A walnut feature wall, glistening terrazzo flooring, soft carpeting, comfortable seating, greenery, and noise-dampening ceiling tiles allow for quiet conversation, relaxation, or even work. In addition, the Hospital commissioned an art installation by New York sculptor Paul Villinski, whose soaring clusters of butterflies—forged from recycled cans—inspire feelings of beauty, hope, and renewal among those who view his work.

 

"Our design intent has been to improve the patient and staff experience," explained Frank Gunther AIA, Perkins Eastman’s Principal-in-Charge of the project. "The architecture has been planned to articulate—through a sophisticated design aesthetic, choice of materials, amenities, and improved ‘way finding’—the Hospital’s commitment to an enhanced delivery of care. Along with programmatic additions to surgery, inpatient care units, and support spaces, the renewed White Plains Hospital will serve the region’s demand for best-in-class health care and ensure sustainability for the Hospital."